Сезон баштанних розпочався, на ринках області продають кавуни вирощені в Закарпатті (Берегівський, Мукачівський, Ужгородський, Виноградівський райони)
У багатьох покупців виникає питання: чи можна їх купувати, чи не буде шкоди від їх вживання? Норма концентрації нітратів у кавунах – до 60 мг/кг, а у динях – до 90 мг/кг. І якщо у вас немає власної мобільної лабораторії для перевірки, Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області радить, як не отруїтися:
Не купуйте ягоди при дорозі – кілька годин на пилюці роблять чисті продукти багатими на свинець, через це вони стають непридатними для вживання;
У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу через високий вміст нітратів, вони не мають експертного висновку лабораторії;
Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, або вона м’яка відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну, скоріш за все в них уже почався процес бродіння. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче;
Не купуйте розрізані навпіл кавуни або дині, накриті плівкою – під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується, додатково Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння;
Розрізані ягоди слід зберігати не більше як добу, навіть, якщо вони знаходяться у холодильнику;
Не доїдайте кавуни чи дині до шкіри – залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо у ній найбільше нітратів;
Перед вживанням треба обов’язково помити кавун чи диню під проточною водою.
Щодо зберігання кавунів, все залежить від того, в якому стані знаходиться плід – цілому або розрізаному. У другому випадку, зберегти соковитість та свіжість складніше. Якщо цілий плід можна зберігати тижнями й навіть місяцями, то різану ягоду тримати довго не можна. Скільки зберігається розрізаний кавун в холодильнику — відповідь проста: всього 1-2 дні – і солодкий плід більше не придатний для вживання. Мінімальний термін зберігання пояснюється тим, що у надрізаному кавуні швидко розмножуються бактерії, які нерідко стають причиною харчового отруєння. Терміни зберігання багато в чому залежить від самої ягоди: її сорти, процесу вирощування, транспортування, зберігання та багатьох інших індивідуальних особливостей.
ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області
Остання зміна сторінки: 04-08-2023 11:12