Засідання районної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми

Під головуванням заступника начальника Мукачівської районної військової адміністрації Андрія Данканича відбулося засідання районної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Засідання проведено за участю відповідальних осіб з протидії домашнього насильства та протидії торгівлі людьми Горондівського, Івановецького, Неліпинського, Жденіївського виконавчих комітетів сільських та селищної рад. 

Згідно порядку денного розглянуті слідуючі питання:

1. Моніторинг вчинення домашнього насильства, взаємодія суб’єктів які реалізують заходи з протидії та запобіганню насильству протягом 9 місяців 2023 року.

 2. Робота правоохоронних органів: про проведені профілактичні заходи, спрямовані на запобігання домашньому насильству, насильству за ознакою статі, про вжиті заходи до кривдників, які скоїли домашнє насильство.

3. Організація роботи з запобігання домашньому насильству, протидії торгівлі людьми, в т. ч. дітьми,  в територіальних громадах за 9 міс. 2023 року, обмін досвідом. (Івановецька,  Горондівська, Жденіївська, Неліпинська).

Протягом  9 місяців 2023 року в Мукачівському районі зареєстровано  413  звернень щодо  вчинення домашнього насильства, в порівнянні до відповідного періоду минулого року спостерігається зменшення  на 12 % (за 9 місяців 2022 року - 468 звернень). Кількість винесених термінових заборонних приписів 247 проти 60 за аналогічний період 2022 року. Також одну особу  направлено судом на проходження програми для кривдників (Кольчинська селищна рада). За звітній період 2023 року 8 особам оголошено підозру про вчинення кримінального правопорушення за ст. 126-1 ККУ "Домашнє насильство".

Із загальної кількості звернень, 8 (2 звернення у 2022)  стосовно неповнолітньої особи (В. Лучківська сільська рада - 3, Кольчинська селищна рада - 2, Воловецька селищна рада -1, Нижньоворітська сільська рада -1,  Неліпинська сільська рада - 1).    

Із загальної кількості звернень протягом першого півріччя поточного року:

  • від жінок поступило 356 заяви;
  • від чоловіків 49 заяв.
  • від неповнолітніх осіб 8 заяв

В розрізі сільських, селищних, міських рад зафіксована наступна кількість випадків:

  • В. Лучківська сільська рада – 59 випадків;
  • В. Коропецька сільська рада – 18 випадків;
  • Горондівська сільська рада – 16 випадків;
  • Івановецька сільська рада – 21 випадок;
  • Кольчинська селищна рада –  35 випадків;
  • Чинадіївська селищна рада – 46 випадків;
  • Воловецька селищна рада – 37 випадків;
  • Жденіївська селищна рада – 10 випадків;
  • Н. Ворітська сільська рада – 26 випадків;
  • Неліпинська сільська рада – 11 випадків;
  • Полянська сільська рада – 42 випадки;
  • Свалявська міська рада – 92 випадки.

Відповідно до проведеного моніторингу реалізації в територіальних громадах заходів з протидії домашнього насильства та насильства за ознакою статі, можна відмітити про створення  в Івановецькій,  Горондівській, Жденіївській, Неліпинській територіальних громадах Координаційних рад з питань координації дій щодо запобігання та протидію домашньому насильству і насильству за ознакою статі та протидії торгівлі,  однак, в Івановецькій та Неліпинській сільських радах не прийняті відповідні програми сімейної, ґендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству, протидії торгівлі людьми та не передбачено  фінансування.        

За наслідками проведеного засідання та обговорення проблемних питань дано відповідні рекомендації  щодо активізації роботи з питань запобігання та протидії домашньому насильству й насильству за ознакою статі.

 

 

Остання зміна сторінки: 10-10-2023 15:02