Цього року аграрії засіяли 167,9 тис. га сільськогосподарських культур, зокрема з них 71,6 тис. га зернових. Загалом агрометеорологічні умови, тепло- та вологозабезпечення для їх вирощування були сприятливими.
Директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Ольга Перепелиця на брифінгу зазначила, що прогнозований валовий збір зернових культур в області очікується в межах 310 тис. т, що майже на 10% більше, ніж минулого року.
За оперативною інформацією станом на сьогодні в усіх категоріях господарств намолотили майже 293 тис. т зернових та зернобобових культур, зібрали урожай сої – 38 тис. т, соняшника – 7,4 тис. т. Завершується збір кукурудзи, зараз ще в роботі 7,6 тис. га.
Також зібрали 476,8 тис. т картоплі, 125 тис. т капусти, 24,1 тис. т огірків, 17,5 тис. т буряку столового, 12 тис. т цибулі, 12 тис. т помідорів, 8,4 тис. т моркви та інших овочів. При цьому виробництво плодово-ягідних культур відповідає рівню минулого року та становить до 110 тис. т з площі 12,6 тис. га.
Під урожай наступного року засіяли 25,3 тис. га озимих пшениці, ячменю та ріпаку. Ольга Перепелиця підкреслила, що проблем з підготовкою до посівної і ресурсним забезпеченням в області не виникало.
За її словами, цього року є досить позитивна динаміка і в розвитку тваринництва. Від початку цього року кількість поголів’я великої рогатої худоби в порівнянні з відповідним періодом минулого року зросла майже наполовину, свиней на 16,8%, овець та кіз на 62%. Загалом в області за десять місяців цього року всі категорії господарств виробили 303 млн шт. яєць, 50 тис. т м’яса та 207 тис. т молока (обсяг виробництва молока збільшився на 60%).
Окрему увагу в регіоні приділяють і розвитку племінної справи у тваринництві. Сьогодні на Закарпатті є 28 суб’єктів племінних господарств. Зокрема, цього року за підсумками роботи регіональної експертної комісії та експертної комісії Мінагрополітики 5 суб’єктам господарювання присвоїли статус племінних. Ідеться про племінні репродуктори з розведення овець української гірськокарпатської породи, великої рогатої худоби та про племінну пасіку з розведення бджіл карпатської породи.
Загалом сьогодні в області працюють понад 900 сільськогосподарських підприємств та 250 тисяч особистих селянських господарств. Серед них і два релоковані підприємства з Півдня та Сходу України.
На брифінгу також докладно розповіли про державну й регіональну підтримку аграрного сектору Закарпаття:
- 24 суб’єкти господарювання отримали понад 134 млн грн за грантовою програмою єРобота (напрямки «Свій сад», «Своя теплиця»). Наша область лідирує як за обсягами погоджених грантів, так і за площами багаторічних насаджень, що закладаються за ці кошти в межах проєкту;
- 24 підприємства агропромислового комплексу Закарпаття залучили пільгове фінансування в розмірі 100,8 млн грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9»;
- з обласного бюджету на програми підтримки розвитку тваринництва та рослинництва цього року виділили 30 млн грн. Ця сума не лише перевищує обсяги підтримки галузей за останні роки, а й є безпрецедентною за всю історію незалежності країни. Загалом 24 суб’єкти господарювання в межах програм подали 29 заявок на відшкодування вартості закуплених поливних систем, сільгосптехніки та ін.
Ішлося й про співпрацю обласної військової адміністрації з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). Зокрема, цього року у взаємодії з громадами Закарпаття проводять безоплатну роздачу кормів власникам тварин для зимівлі овець і кіз.
Як повідомив заступник директора департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Віктор Тереля, в нашому та в інших західних регіонах країни спільно з ФАО також втілюють проєкт «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення ланцюжків доданої вартості у сільському, рибному та лісовому господарствах». Загальний бюджет ініціативи до кінця 2025 року становить 15,5 млн доларів.
За його словами, кожна область визначила пріоритетні сектори подальшої грантової підтримки. Для нашого регіону це гуцульська овеча бриндзя, гуцульська коров’яча бринза, закарпатський мед і вино. Зокрема, на першому етапі відбірковий комітет проєкту погодив 79 (зі ста поданих) заявок суб’єктів господарювання, які спеціалізуються на виробництві вищезгаданої продукції, на загальну суму 29,7 млн грн. Напрямки підтримки в межах ініціативи надалі планують розширити.
Остання зміна сторінки: 23-11-2023 08:14