
Бограч – це більше, ніж страва, бограч - це культурна візитівка Закарпаття, гастрономічний шедевр, рецептура якого продовжує вдосконалюватися. Мистецтву приготування бограчу присвятили чемпіонат, який став щорічним та відбувається у відпочинковому комплексі «Термальні води Косино», що у селіКосонь Берегівського району.
У цьогорічному ювілейному п’ятому чемпіонаті учать взяла й командна з Мукачівського району. Команду під символічною назвою«Черпак» очоливособисто голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай. Оскільки бограч – це спільна угорсько - українська культурно-гастрономічна спадщина, той домінував на чемпіонаті угорський колорит. Над приготуванням бограчу «чаклували»: сільський голова села Сернє Олександр Жидик, секретар Сернянської сільради Юрій Зайцев, сільський голова села Жнятино Іван Орос. Керував процессом капітан команди Сергій Гайдай.
Згідно правил проведення чемпіонату, у процесі приготування, який тривав понад чотири години, членам команди ніхто з присутніх не допомагав. Бограч готували відповідно дорецепту, який був оприлюднений на експозиційному місці.
Подача страви теж вимагала особливого процессу підготовки – бограч сервірували у спеціальних хлібинах, хрустка скоринка яких слугувала їстівною тарілкою та ще більше розкривала аромат й смак страви.
«Бограч команди Мукачівського району – відтворений за давньою рецептурою, адже ця страва прийшла з часів, коли їїготували на багатті пастухи та подорожуючі, - представив гастрономічний шедевр Сергій Гайдай журі конкурсу, - особливого смаку та аромату страві додало м'ясо зайця, а також просто необхідні «інгредієнти»: добрий настрій та гостинність!»
У підсумку журі визналокоманду «Черпак» Мукачівського району – переможцем у номінації «Найвічливіша команда», а страва користувалася неабиякою популярністю у гостей фестивалю: сто літрів бограчу закінчилися за годину-дві.
Загалом, під час фестивалю бограчу було зварено та з’їдено понад 2 тисячі літрівстрави, з яких 1500 літрів приготувавкомплекс «Термальні води Косино», а 700 літрів – команди –учасники чемпіонату.
«Команда «Черпак» Мукачівського району гідно виступила на чемпіонаті, - зазначає капітан команди Сергій Гайдай, - для всіх нас це бувперший досвід участі у такому заході, де поряд з приготуванням страви відтворюються традиції, зберігаються звичаїрайону. Під час спілкування багато гостей фесту з різних куточків України дізналися про район, побачили його культуру, відчули угорський колорит, який є невід’ємною частиною багатонаціональної Мукачівщини» .
Остання зміна сторінки: 18-10-2018 14:14