Назустріч Великодню – найсвітлішому християнському святу відходять на другий план всі буденні справи і залишається найголовніше – неповторна атмосфера очікування світлого Вокресіння Христового.
Згідно традицій, у чистий Четвер перед великоднього тижня господині випікають паску – найголовніший компонент святкового кошика, який буде освячено у Великодню ніч. У кожному регіоні є свої самобутні традиції та звичаї, які дбайливо оберігаються, відтворюються та передаються з роду в рід.
Особливо шанують звичаї батьків на селах Мукачівщини. Про свої самобутні традиції розповіли журналістам мешканці села Горонда, у якому , окрім традиційних пасок, випікають ще й так званий «віночок». Прототип цього елементу пасхального кошика бере початок з релігійної тематики та знаменує собою образ «вінця тернового», який «вінчав» голову Ісуса Христа.
З таїнством «народження» великодньої паски та «віночку» знайомився очільник МукачівщиниСергій Гайдай.
Керівник будинку культури села ГорондаМарія Логайта жінки з її родини радо вітають гостей та розповідають про всі етапи підготовки та власне випікання пасок, зупиняються на виготовленні «віночку», який є своєрідною пасхальною «родзинкою» горондянців.
«Сьогодні побачив, які умілі руки господині створюють справжнє Великоднє диво – паску, вперше почув про «віночок», - коментує очільник району Сергій Гайдай, - дуже добре, що на Мукачівщині живі й відтворюються народні традиції, це – справжній скарб народу, його індивідуальність і гордість».
Зазначимо, що запашні паски та «віночок» випікалися у справжній печі, як колись у давнину прикривалися вишиваними домотканими рушниками та супроводжувалися молитвою.
«У переддень світлого Воскресіння Христового щиро вітаю всіх краян, - акцентує Сергій Володимирович, - кожній родині зичу миру, достатку, добра й Божого Благословіння!»
Остання зміна сторінки: 18-10-2018 14:14