ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує: Як не занести АЧС з лісу?

Ситуація з АЧС в Україні залишається напруженою так з початку цього року зареєстровано 9 випадків захворювання свиней на АЧС (5 – домашні свині та 4 – дикі). В порівняні за весь 2022 рік також зареєстровано 9 випадків. На території нашої області останній випадок АЧС реєструвався 11.05.2023 року на території Перечинського лісового господарства в диких свиней. 

І хоч відвідувати ліси в нашій області заборонено, триваючий грибний сезон та сприятливі погодні умови не дають можливості сто відсотково стверджувати що наші громадяни залишаться вдома. Враховуючи значну економічну небезпеку яку несе з собою захворювання АЧС та з метою недопущення розповсюдження цього захворювання територією області Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області рекомендує всім хто відвідує лісові угіддя, полюбляє тихе полювання та мандрівки:

• не заходити в приміщення, де утримуються свині, в одязі та взутті, в якому Ви були у лісі;

• мисливцям не приносити у власне господарство туші добутих диких кабанів без отримання результатів лабораторного дослідження на АЧС;

• не згодовувати траву, заготовлене сіно в лісі або поблизу свиням;

• урожай який зібраний з угідь які розташовані поблизу лісу перед згодовуванням свиням обов’язково піддавати термічній обробці; 

• заготовлені дрова в лісі зберігати подалі від свинопоголів’я. При проведенні розпилювання, коління дров не заходити до свиней в робочому одязі, в якому проводили дані заходи;

• після відвідин лісу обов’язково дезінфікувати взуття та прати в гарячій воді одяг;

• не допускати тварин які відвідували з вами ліс до свиней без попередньої дезинфекції (протерти лапи горілкою,  стеріліум, хлоргексидин);

• автомобіль на якому Ви відвідували ліс необхідно дезінфікувати (можна використовувати миючі засоби з дезінфікуючим ефектом).

Слід пам’ятати, що корми, заготовлені в лісових масивах для домашнього використання (годівлі або підстилки) домашнім тваринам, можуть бути небезпечним джерелом інфекції.

Виконання вищеперерахованих рекомендацій спрямоване на запобігання занесенню збудника на територію господарств, а також сприятиме попередженню значних економічних збитків від наслідків при виникненні АЧС.

Пам’ятайте! При підозрі на АЧС сповістіть фахівця, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх!

 

ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області

Остання зміна сторінки: 04-08-2023 11:22